Tüm dişler aynı karede
Panoramik röntgen, çenelerin, tüm dişlerin, çene ve dişlerdeki bir çok rahatsızlığın tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmleridir.
Dijital radyografi; geleneksel filmler yerine sensörlerin kullanıldığı bir X-ray görüntüleme tekniğidir. Görüntüyü elde etmek için kimyasal işlemlere gerek kalmaz. Böylece zamandan tasarruf sağlanır. Aynı zamanda görüntü dijital ortamda rahatça transfer edilebilir. Konvansiyonel radyografilere göre daha az radyasyonla daha iyi kalitede görüntü elde edilebilmesi ise diğer önemli bir avantajıdır. Modern teknik ve metotlarla çekilen diş röntgeninden yayılan radyasyon minimal düzeydedir. Bu nedenle de diş röntgeninden yayılan radyasyonun çocuğa bir zararının olması söz konusu değildir. Aksine teşhis açısından röntgenden elde edilen fayda çok fazladır.
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır. Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir. X ışınlarının ne kadar zararlı olacağı ve bebeğe zarar verip veremeyeceğini; ışının maruz kalındığı dönem, verilen radyasyon miktarı ve çekilen filmin hangi bölgeye yapıldığı belirler.
Ancak, diş röntgenlerindeki doz önemsenmeyecek kadar düşük düzeydedir. Normalde tanı için çekilen (örneğin bir akciğer filmi) bir film ile alınan radyasyon miktarı 5 rad’tır ve bir probleme sebep olmaz. X ışınının zararlı olup sakatlığa yol açabilmesi için yüksek dozda (100 -300 rad gibi) maruz kalınması gerekmektedir.
Röntgen çekiminin zaruri olduğu durumlarda anne karnını kapatmak için kurşun yelek giydirilmesi tavsiye edilir.
Gerek olmadıkça küçükte olsa risk almamak için röntgen filmi çekilmemeli ve röntgen çekim odalarına girilmemelidir. Eğer acil bir tedavi için kesinlikle röntgen filmi çekilmesi gerekiyorsa: Anneye özel koruyucu önlük giydirilmeli, hızlı film kullanarak ve düşük doz uygulaması yapılmalıdır.
Hamilelikte diş röntgeninin içerdiği radyasyon dozu sadece 0.01 mili rad olduğu için güvenle diş filmi çekilir. Diş filminden bebeğin zarar görebilmesi için 100.000 kez diş filmi çekimi gerekir!
Gebelikte 10 radın üstünde radyasyona maruz kalınması durumunda fetusta zeka geriliği ve göz anomalisi oluştuğu gösterilmiştir.Genel olarak tanı amaçlı kullanılan X-Işını filmleri 5 raddan bile daha az radyasyon içermektedir.