Kanal tedavisi nedir?
Dişin iç kısmında bulunan pulpa dokusunun hastalanmasıyla oluşan rahatsızlıkların çözümü için uygulanan tedavilere kanal tedavisi denmektedir. Dişin canlılığını koruduğu durumlarda uygulanan lokal anestezilerde tedavi öncesi hastamız kanal tedavisine hazır hale getirilir.Dişin içinde bulunan pulpa dokusu özel el aletleriyle çıkarılır. Çeşitli kimyasal solüsyonların yardımıyla dişin iç kısmı artıklardan ve bakterilerden arındırılmaya çalışılır. Dokuyla uyumlu malzemelerle kök kanalları sızdırmaz bir biçimde kapatılır. Dişin iç kısmında iltihabi durumların olduğu vakalarda kanallar doldurulmadan önce pansuman yapılabilinir.
Kanal tedavisi sonrası herhangi bir dişinizden farklı bir ömrü olmayacaktır. Uygun tedaviler uygun dişlere yapıldıktan sonra ömür boyunca kullanabileceğinizi söyleyebiliriz.
Kanal tedavisi ile kansere yakalanma vakaları arasında herhangi bir ilişki yoktur.
Doğru vakalarda başarı oranı oldukça yüksektir.Hatta daha önce kanal tedavisi uygulandıktan sonra tekrar rahatsızlanan dişlerde bile yeniden kanal tedavisi uygulanıp başarılı sonuçlar alınabilir.
Enfekte olmayan dişlere bir oturumda kanal tedavisi yapılabilinir. Kök kanallarında enfeksiyon bulunan dişlerde bir veya iki defa pansuman yapılması gerekir.
Diş çürüğünün ilerlemiş durumlarında diş içerisindeki pulpa dış dünyaya açık hale gelebilir. Soğuk, sıcak veya asitli uyaranlar canlılığını devam ettiren diş sinirlerini etkileyerek ağrı oluşturabilir. Bazı durumlarda kök uçlarında enfeksiyon basınç oluşturarak ağrıyı başlatabilir.
Bunun yanında dişler darbelere maruz kalarak sağlıklarını yitirebilir. Bu darbeler şiddetli ve tek seferde olabileceği gibi küçük ama sürekli de olabilir.
Ağrı olmaması dişinizin sağlıklı olduğunu göstermeyebilir. Bazen dişler hiç ağrı belirtisi göstermeden canlılığını yitirebilir. Bazen de ağrılı dişler ağrı göstermemeye başlayabilir. Diş hekimi farklı teşhis yöntemleriyle dişinizin sağlık durumunu değerlendirerek size kanal tedavisi önerebilir.
Tedavi sonrası birkaç gün hafif ağrınız olabilir.Ancak bu durum kalıcı değildir.
Hastaların ağrı duydukları dişlerinden bir an önce kurtulmak için diş çekimini tercih etmeleri uzun dönemde sıkıntılar doğurabilir. Size ait bir dokunun kaybını telafi etmek için daha masraflı ve daha çok zaman alan tedaviler görebilirsiniz. Hiçbir protez diş, kendi dişinizin rahatlığını veremez.